Perfectionisme

‘Wijsheid is weten wanneer je perfectie wilt vermijden‘.

Coach Breda & Perfectionisme

Het woord ‘perfectionisme’ heeft voor veel mensen een positieve connotatie. Ze associëren het misschien met gedrevenheid, doorzettingsvermogen en succes. Perfectionisten zouden mensen kunnen zijn die zich ertoe zetten om succesvol te zijn en te slagen in het leven.

Er zit echter ook een schaduwkant aan perfectionisme. Perfectionisten denken bijvoorbeeld in termen van alles of niets. Dat geldt ook voor hun zelfbeeld. Zo kan een perfectionist zichzelf of heel erg goed of juist een enorme loser vinden. Voor perfectionisten zit daar niets tussenin. Het is zwart of wit. Geen grijs en geen gulden middenweg. Daarbij ligt de focus van perfectionisten meestal op wat nog niet is gelukt. Successen tellen niet omdat er altijd wel iets is wat nog beter kan. Wat al wel is bereikt valt in het niet bij wat beter moet.

‘Pleasen’

Onder dat zwart-wit-denken gaat iets schuil wat vaak te herleiden is naar de kindertijd.Pleasen’. ‘De beste willen zijn vanuit een behoefte om aardig gevonden te worden. Dat denkpatroon maakt het lastig om ‘met vallen en opstaan’ te kunnen leren. Want als je het resultaat op jezelf betrekt kan ‘vallen’ zomaar hetzelfde zijn als ‘falen’. Het bewijst dat je niet goed genoeg bent.

Dat maakt ook dat het voor perfectionisten lastig is om soepel om te gaan met andere meningen en met feedback. Perfectionisten kunnen snel in de verdediging schieten omdat ze een andere mening of kritiek ervaren als een aanval. Als een verkapte manier om te zeggen dat ze ‘niet goed genoeg’ zijn.

Op diezelfde gronden zijn perfectionisten vaak ook zeer kritisch op de prestaties van anderen. Simpelweg omdat ze zich ook bij anderen ergeren aan tekortkomingen waaraan ze zich bij zichzelf storen.

Isolement

De combinatie van ‘pleasen’ en alles op jezelf betrekken kan leiden tot angst om gekwetst te worden. Dat maakt dat perfectionisten moeite kunnen hebben om anderen dichtbij te laten komen. Om zichzelf open te stellen voor hun omgeving. Omdat voorkomen dat je gekwetst wordt voor een perfectionist belangrijker kan zijn dan het opbouwen van een vertrouwensband.

Al met al maakt het bovenstaande wel duidelijk hoe perfectionisme uitdagingen met zich mee draagt. Zoals bijvoorbeeld frustraties, moeizame relaties, stemmingswisselingen en depressieve gevoelens.

coach breda perfectionisme

Coach Breda & Perfectionisme

Wil je op eigen kracht stappen zetten in het afbouwen van jouw perfectionisme? Neem dan vooral de tips hieronder ter harte:

Hoe onwerkelijk dit misschien ook voor je zal klinken, er is geen andere manier om het te zeggen. ‘Falen bestaat niet‘. Wanneer iets nog niet lukt, dan levert dat informatie op over hoe het een volgende keer wel kan lukken. Met die informatie krijg je de beschikking over nieuwe bouwstenen voor jouw succes. Bouwstenen waarmee jij bij een volgende poging je voordeel kan doen en het verschil kan maken. Datzelfde geldt voor tegenslagen. Accepteer ze en wees nieuwsgierig naar wat je ervan kan leren en hoe dat je van pas kan komen.

Perfectionisten zijn bang om fouten te maken. Maar mensen leren nu eenmaal het best wanneer ze niet bang zijn om fouten te maken. Omdat ze juist van hun fouten leren. Fouten vertellen alleen iets over wat je doet. Fouten zeggen helemaal niets over wat je bent of over wat je kan. Focus daarom op wat je wel goed doet en leer zoveel mogelijk van je fouten.

Kleinere stapjes

Het wordt makkelijker om te focussen op wat je goed doet wanneer je kiest voor realistische en haalbare doelstellingen. Zet kleinere stappen door de lat wat lager te leggen. Laag genoeg om jouw doelen haalbaar te maken. Wanneer je jezelf daarna steeds een volgend doel stelt, bereik je uiteindelijk toch ook je einddoel.

Wees mild voor jezelf en voor anderen. Sta stil bij wat al wel lukt en beloon jezelf ervoor. Ook wanneer je nog niet direct bereikt hebt wat je voor ogen had. Beloon jezelf voor je inspanningen en voor wat je ervan hebt geleerd. Je krijgt er goede zin en energie van en dat helpt bij een nieuwe poging of bij de volgende stap.

Doe wat je moet doen en schuif het niet voor je uit. Met op tijd beginnen vermijd je een race tegen de klok. Daarmee maak je meer ruimte voor rust en vertrouwen. Je geeft er jezelf de tijd en gelegenheid mee om met een aansprekend resultaat op de proppen te komen.

Doe bewust wat minder je best

Mik gewoon eens op 70 % of op 80 %. De kans is bijzonder groot dat niemand in je omgeving het in de gaten heeft. En als er wel iemand is die het merkt? Kweek dan een iets dikkere huid. Leer jezelf om je schouders op te halen. Dat scheelt je veel gepieker en maakt je meer weerbaar.

Perfectie klinkt misschien heel mooi maar eigenlijk worden maar heel weinig mensen er echt vrolijk van. Er is sowieso maar heel weinig echt perfect. En daarnaast schuilt er heel veel schoonheid in imperfectie. Goed je best doen is een prima streven en houd vooral voor ogen dat je niet altijd alles direct goed hoeft te doen.

Lukt het je met bovenstaande tips nog niet om jouw drang naar perfectie van je af te schudden? Maak een afspraak. Onthoud dat je het jezelf als kind hebt aangeleerd omdat je er toen iets mee wilde bereiken. Binnen de context van jezelf ontwikkelen, coach Breda & perfectionisme is dat goed nieuws. Want alles wat je jezelf hebt aangeleerd kan je jezelf ook weer afleren.

Zeker wanneer je een doel voor ogen hebt dat op dit moment belangrijk voor je is.