Controle

‘Loslaten is achterom kijken zonder spijt, vooruit kijken zonder verwachtingen en genieten van wat het leven je op dit moment aanbiedt’.

Coach Breda & Controle

Bijna ieder mens heeft behoefte aan controle, houvast en zekerheid. De een heeft dat misschien wat meer dan de ander. En bij sommige mensen groeit die behoefte zelfs uit tot een angst om controle kwijt te raken.

Angst voor het verliezen van controle ontstaat meestal niet zomaar of zonder aanleiding. Vaak ontstaat het vanuit een verlies. Bijvoorbeeld omdat je onverwacht iets belangrijks kwijt raakte of los moest laten. Uit zo’n verlies kan onbewust de behoefte ontstaan aan meer grip. Om zo meer zekerheid te bereiken.

Maar continu grip houden op je omgeving valt nog niet mee. Alles om je heen lijkt tenslotte onvoorspelbaar en doorlopend in beweging. Het onderstreept misschien nog duidelijker dat je geen controle hebt. Dat je misschien wel machteloos bent. En aan de andere kant maakt die machteloosheid het misschien nog wel lastiger om het aan te durven om de controle los te laten.

Leren loslaten

Ik kan me de dag herinneren waarop ik me voor het laatst echt machteloos voelde. Het was me al intussen al wel helder geworden dat ik niets onder controle had. Dat controle niets meer was dan een dus grassprietje waaraan ik boven een afgrond hing. Een grassprietje waaraan ik me desondanks toch met twee handen bleef vasthouden. Terwijl ik diep van binnen wist dat dat me niet ging redden. Dat me dus eigenlijk niets anders restte dan loslaten. Om erop te vertrouwen dat het wel goed zou komen.

Op de rand van het balkon zag ik een jonge merel. Het dier hipte zenuwachtig heen en weer terwijl andere merels luidruchtig aandrongen op een sprong vanaf de rand. Opeens was het beestje weg. Ik realiseerde me op dat moment dat voor dat vogeltje vliegen in een klap gewoon was geworden. Zoals loslaten voor mij gewoon zou worden zodra ik mijn grassprietje los zou laten.

coach breda controle

Coach Breda & Controle

Wil jij jouw behoefte aan controle afbouwen? Realiseer je dan dat het leven te vol en te chaotisch is om tussen de bedrijven door ergens echt bij stil te kunnen staan. Om je in alle rust te kunnen bezinnen, om nieuwe informatie te verwerken en een plek te geven. Het is cruciaal om daar tijd voor vrij te maken. Tijd voor jezelf.

Om te beginnen helpt het om die tijd te gebruiken voor het maken van lijstjes. Lijstjes waarop je alles wat er door je hoofd dwarrelt vastlegt. Alle dingen die je nog moet doen, alles wat je nog wil doen en alle ideeën die je nog in je hoofd hebt. Want alles wat je op ‘papier’ zet hoef je niet meer te onthouden. En alleen daarmee schep je al een klein beetje rust en ruimte.

De volgende stap is om je alleen nog bezig te houden met dat wat prioriteit heeft voor jou. Dan helpt het natuurlijk om precies te weten wat belangrijk is voor jou en vooral ook ‘wat niet’. Met een PowerScan is dat zo gepiept en je kan hier ook op eigen kracht ver mee komen. Zo kan je je bij alles wat je voor anderen doet bewust gaan afvragen ‘of het belangrijk is voor jou?’. In het hier en nu of misschien later, in de toekomst. Als het niet belangrijk voor je is of wordt, heb je een volgende uitdaging: Leren om ‘Nee’ te zeggen.

Ruimte in je hoofd

Met lijstjes maken en ‘nee’ zeggen ontstaat meer ruimte in je hoofd. Die ruimte kan je gebruiken voor het leren maken van onderscheid. Inzoomen op alles waar je nooit controle over zal krijgen en daarna op die paar zaken waar je wel controle over hebt. Om je vanuit dat onderscheid alleen nog te richten op datgene waar je wél controle over hebt.

Wil je sneller stappen maken om jouw behoefte aan controle achter je te laten? Maak een afspraak. Het zal je verbazen hoe snel je weer op een plezieriger pad bent.