Kwetsbaarheid

coach breda kwetsbaarheid

Coach Breda & Kwetsbaarheid

Een jaar of vijf geleden schreef ik in mijn blog over de manier waarop de meeste mensen in hun werkomgeving omgaan met hun gedachten. Ze voelen zich op hun werk niet veilig genoeg om hun twijfels en bezwaren duidelijk kenbaar te maken. Daarom verpakken ze die in dubbelzinnigheid gekoppeld aan een bereidwillige houding. Iets in de stijl van ‘ja dat wil ik natuurlijk wel gaan doen, maar eigenlijk doe ik dat al lang..

Kwetsbaarheid en oordeel

Afgelopen maand werd Eugenie van Wiechen uitgeroepen tot Topvrouw van 2018. Van Wiechen is algemeen directeur van de FD Mediagroep. Volgens de jury heeft ze met haar kwetsbare opstelling de bedrijfscultuur binnen de FD Mediagroep veranderd. Die kwetsbaarheid helpt de mensen om haar heen om minder snel te oordelen. En het zet ze aan om ook open te zijn en hun twijfels te delen. Dat is geen trucje. Het past bij haar en daarom werkt het.

Diversiteit

Doelgerichtheid, congruentie, vertrouwen en ontspanning. Een mooi verhaal en ik werd helemaal enthousiast toen ik las over haar visie op dynamiek en diversiteit:Op het werk moet je je niet willen omringen met mensen die op je lijken. De kunst is om overeenkomsten te vinden met je tegenpolen’.

Coach Breda, Kwetsbaarheid & Vertrouwen

Doen wat Werkt binnen de context van coach Breda & leiderschap is investeren in vertrouwen. In een homogene omgeving lukt het in het algemeen nog wel om kwetsbaarheid te tonen. Maar wanneer er sprake is van diversiteit dan ligt de lat direct veel hoger. Dan komt er meer bij kijken. Om te beginnen is er dan veel meer vertrouwen nodig. Anderzijds, wanneer in zo’n omgeving iedereen het achterste van de tong kan laten zien dan zet je in samenwerking wel een reuzenstap vooruit.

Sinds ik dit artikel gelezen heb speelt het regelmatig door mijn hoofd. Het staat zo dwars op de tijdgeest. Maar vooruitgang is onvermijdelijk dus kwetsbaarheid wordt op een dag echt wel gangbaar. Om met de woorden van Van Wiechen te spreken wordt het dan in samenwerking heel gewoon ‘om te weten wat je wil en niet bang te zijn om dat te zeggen’.

Barack Obama zei ooit: ‘If you’re walking down the right path and you’re willing to keep walking, eventually you’ll make progress’. Stel je toch eens voor..