Sapiens

coach breda samen werken

Coach Breda & Samen werken

Deze zomer las ik ‘Sapiens, een kleine geschiedenis van de mensheid’ van Yuval Noah Harari. Een indrukwekkend maar ook wat ongemakkelijk boek dat bij het verschijnen in 2014 werd aangeprezen door onder meer Barack Obama, Bill Gates en Marc Zuckerberg.

Verandering

In ‘Sapiens’ beschrijft Harari zijn visie op de mensheid in het ‘grote plaatje’. Wat er allemaal al was voor het ontstaan van de mens en wat onze ontwikkeling heeft betekend voor onszelf en voor onze omgeving. Daarbij heeft hij ook een niet mis te verstane boodschap: Om als soort te kunnen overleven moeten we veranderen. Daarvoor is het noodzakelijk om wat hij noemt ‘imaginaire ordes’ te veranderen. Maar om dat te kunnen bereiken zou eerst het bewustzijn van miljarden mensen gelijktijdig moeten veranderen. Een ongemakkelijke boodschap dus, zeker met Plato’s ‘Allegorie van de grot’ in het achterhoofd. Hoe dan ook, het was een ander facet van zijn verhaal dat gedurende de rest van mijn vakantie in mijn hoofd bleef rondzingen.

Opmars door Samenwerken

Harari vertelt in ‘Sapiens’ hoe onze soort zo’n 50.000 jaar geleden opeens supersnel naar de top van de voedselketen klom. In één klap van onbeduidende aap tot koning van de wereld. En dat is volgens hem vooral terug te voeren op ons vermogen tot samenwerken:

Ongeveer 70.000 jaar geleden raakte de ontwikkeling van de Homo sapiens volgens Harari in een stroomversnelling, tijdens wat hij noemt ‘de cognitieve revolutie’. Met de ontwikkeling van taal werd het ons vanaf dat moment mogelijk om grote hoeveelheden informatie te delen met betrekking tot gedeelde belangen, doelen en behoeften. Om die gedeelde belangen, doelen en behoeften centraal te kunnen stellen als startpunt voor ontspanning, vertrouwen, verbinding en samenwerking

Coach Breda, Samenwerken, Energie en Vertrouwen

Doen wat Werkt binnen de context van coach Breda & samen werken is focussen op wat er wel is. Op datgene waar je wel energie en vertrouwen uit kan putten. Veel in Harari’s beschrijving van wat wij sapiens sindsdien ‘al samenwerkend’ hebben uitgespookt is trouwens tenenkrommend en deprimerend. En daarbij zijn Harari’s voorspellingen voor de toekomst ook weinig rooskleurig. Maar het inzicht dat samenwerken ons al 50.000 jaar op het lijf geschreven is, maakt dat ik na mijn vakantie toch weer fluitend aan de slag ben gegaan!