Doeltreffendheid

coach breda doeltreffendheid

Coach Breda & Doeltreffendheid

Ik krijg dikwijls vragen over wat dat toch is met die kikkers op de website van Esprit & Elan. Dat vind ik leuk want er kleeft een verhaal aan de kikker als avatar:

350 miljoen jaar geleden hopten er al voorlopers van onze kikkers rond en de kikker zoals wij die nu kennen bestaat al meer dan 200 miljoen jaar. Ter illustratie, er waren al héél lang kikkers toen de dinosaurussen ontstonden. En toen die dino’s 150 miljoen jaar later weer uitstierven, leefden de kikkers nog lang en gelukkig.

Wat me aanspreekt aan kikkers is hun spreekwoordelijke doeltreffendheid. Victor Lamme beschrijft dit heel beeldend in zijn boek ‘De vrije wil bestaat niet’: Het kikkerbrein bevat volgens Lamme twee modules: Module 1 is ‘eet het insect of hop dichterbij en eet het insect’. Module 2 is ‘omzeil het obstakel en eet het insect’. Effectiviteit die al honderden miljoenen jaren haar vruchten afwerpt

Menselijk bewustzijn

Wij mensen bestaan pas een paar honderdduizend jaar. In tegenstelling tot kikkers zijn we ons van veel meer bewust dan alleen van onze doelen en obstakels. Maar al dat bewustzijn kan ook belemmerend werken op onze doeltreffendheid. Daar hebben kikkers geen last van. Die hebben geen bewustzijn, geen verwachtingen en geen herinneringen. Kikkers worden niet geplaagd door gedachten over twijfel, angst, afwijzing, boosheid, verdriet, pijn of schuld. Ze zien hun prooi; omzeilen het obstakel, hoppen dichterbij en slaan toe. Hip, hop, hap!

Coach Breda, Doeltreffendheid & Belemmerende gedachten

Doen wat Werkt binnen de context van coach Breda & doeltreffendheid is afscheid nemen van belemmerende gedachten. Dit verhaal is natuurlijk geen pleidooi om maar gedachteloos te gaan rond hoppen. Wat ik bedoel is dat er inspiratie schuilt in de doeltreffendheid van kikkers. Want ook mensen worden doeltreffender naarmate ze minder last hebben van belemmerende gedachten. James Allen verwoordde dat een eeuw geleden mooi in ‘As A Man Thinketh’. ‘Als we onze gedachten zouden zien als een groentetuin zouden we waarschijnlijk regelmatig het onkruid verwijderen’.

Kortom, onze kikker staat voor doeltreffendheid. Omdat doeltreffendheid nu eenmaal de kortste weg is naar succes.