Conflicten

coach breda conflicten

Coach Breda & Conflicten

Het woord ‘conflict’ betekent ‘botsing als gevolg van onverenigbare meningen’. We associëren het woord al snel met bijvoorbeeld Noord Korea of met het Midden Oosten. Maar conflicten zitten in onze aard. Conflicten zijn een product van onze emoties en daarom een steeds terugkerend onderdeel van ons leven. Iedere dag zijn we wel getuige van conflicten of ervaren we de gevolgen ervan.

Overstijgend vermogen

Dat geldt ook voor onze werkomgeving. Daar varieert het van sluimerende conflicten, waarbij collega’s elkaar ontlopen om aanvaringen te voorkomen, tot grote conflicten waarbij medewerkers elkaar openlijk in de haren vliegen.

Van een afstandje is er wel een parallel te vinden tussen al die verschillende conflicten: De sleutelfiguren geven maar zelden blijk van ‘overstijgend vermogen’. Anders gezegd, in het grote plaatje levert het gedoe uitsluitend verliezers op.

In de meeste conflicten is er sprake van oud zeer, dat volgens diep ingesleten patronen steeds opnieuw actueel en urgent wordt gemaakt. Totdat een van de partijen afwijkt van het patroon en kiest voor een intelligente reactie op onhandig gedrag.

Coach Breda, Conflicten & Weten wat je wilt bereiken

Doen wat Werkt binnen de context van coach Breda & conflicten is altijd precies weten wat je wilt bereiken. ‘Intelligent reageren’ is de best denkbare manier om een onhandige tegenstander van repliek te dienen. Dat werd ook duizenden jaren geleden al onderschreven maar, het is nog steeds geen ‘dagelijkse kost’.

Intelligente reacties richten zich op een doel, op iets wat je graag wilt bereiken. Nog intelligentere reacties richten zich op een doel dat ook je tegenstander graag wil bereiken. En duizenden jaren geleden wist men al dat ‘zorgen voor ontspanning’ de eerste en cruciale stap is, in de richting van een doel dat je samen met een vijand wilt bereiken.

Eigenlijk is het een beetje als kiezen tussen: ‘Doen we weer een ‘Trumpje’ of doen we vandaag toch maar liever een ‘Obamaatje’.