Emoties

coach breda emoties

Coach Breda & Emoties

Vorige week zag ik vanuit mijn ooghoek de presentatie van onze nieuwe bondscoach. Hans van Breukelen stelde daar dat ‘de Oranjespelers ‘verbaasd’ zijn over de aanstelling van Advocaat maar dat ze ook in staat zijn om daar overheen te stappen’.

Vertrouwen op de werkvloer

Als je voetballers thuis, bij hun club of bij Oranje lastig valt met gedoe, dan reageren ze net als andere mensen. Ze oordelen en daar horen emoties bij. ‘Verbazing’ is zo’n emotie. Net als boosheid, angst of blijdschap. Stel dat het plotselinge vertrek van Advocaat vorig jaar en zijn hernieuwde aanstelling nu op zich zouden staan, dan zou dat met die ‘verbazing’ misschien nog wel kunnen kloppen.

Maar naast Advocaat en de tegenvallende resultaten, is er meer aan de hand bij de KNVB: Vijf bestuurders, twee bondscoaches plus een handvol assistenten en managers moesten weg of stapten op. Opvolgers zijn nog niet gevonden of trekken zich alweer terug. Kortom, het voelt als zo’n ‘kruiwagen met kikkers’.

Coach Breda, Emoties, Ontspanning en Vertrouwen

Doen wat Werkt binnen de context van coach Breda & emoties is zorgen voor ontspanning en investeren in vertrouwen. Wanneer gewone mensen in hun werk te maken hebben met dergelijke toestanden, dan is ‘verbazing’ een milde emotie, voorbehouden aan de meest kalme en doelgerichte collega’s. Boosheid en angst zijn meer gangbaar. En iedereen die zoiets al eens heeft meegemaakt weet, dat het dan even kan duren voordat de rust terug keert en er weer gewoon gewerkt wordt. Vervolgens duurt het nog veel langer, voordat er weer sprake kan zijn van vertrouwen en aansprekende prestaties.

Als de supporters nou eens dat voorbeeld van die Oranjespelers volgen, door in staat te zijn om met verbazing over mislukte kwalificaties heen te stappen? Dan zou de zomer van 2018 toch zomaar een heerlijke zomer kunnen worden?