Verbinding

coach breda verbinding

Coach Breda & Verbinding

De verborgen boodschap van de finale van het EK 2008 luidt dat het loont om over verschillen heen te stappen. Dat is tenminste wat ik zie. Het was natuurlijk al duidelijk dat teams meer nodig hebben om de top te bereiken dan strategie, kracht, techniek en individuele hoogstandjes alleen. En wanneer binnen een team zich richt op gezamenlijk belangen, doelen en behoeften verdwijnt al het andere bijna automatisch naar de achtergrond. Het maakt dan eigenlijk opeens niet meer uit hoe belangrijk onderlinge verschillen tot op dat moment misschien wel hebben geleken. In het licht van wat voor iedereen het aller belangrijkst is, verbleken de verschillen.

Van verschillen naar overeenkomsten

Zo heeft ook de oude vos Luis Aragones kans gezien om de juiste toon te vinden. Hij heeft de Spaanse nationale ploeg kunnen omsmeden tot een echte eenheid. Waar uitsluitend oog was voor de verschillen tussen de twistende Spaanse regio’s lag na 44 jaar de nadruk weer op overeenkomsten. En dat heeft het team geen windeieren gelegd. Het is daarom wel opmerkelijk dat de Spaanse voetbalbond naar verluid geen moeite heeft gedaan om het contract van Aragones te verlengen. 

Coach Breda & Verbinding: Uitzoomen naar het grote plaatje

Doen wat Werkt binnen de context van coach Breda & verbinding is uitzoomen naar het grote plaatje. Wanneer je niet ziet wat je verbindt met een ander helpt het om bij wijze van spreken het perspectief van een vogel te gebruiken. Om jezelf op die manier los te maken van de details. Hoe globaler we kijken des te makkelijker wordt het om aanknopingspunten te vinden voor gezamenlijkheid en verbinding.