Feedback..(2)

coach breda succes

Coach Breda & Succes

Oranje is gezien. Ook al hoorden we het Wilhelmus al bijna klinken in Wenen. En ook al hadden we het gevoel dat we de finale van het EK al bijna hadden bereikt.Twee beelden kleven op mijn netvlies: 

Feedback van een oude rot

Aan de vooravond van de wedstrijd schetste een van de oudste rotten in het voetbal tot in detail een plaatje van wat Oranje in de kwartfinale te wachten stond. Piet de Visser bekijkt de Russische spelers al jaren. Hij weet precies wat ze hebben bijgeleerd onder Guus Hiddink.  

In de vele herhalingen en nabeschouwingen op de wedstrijd was goed te zien dat de messcherpe analyse van Piet de Visser helemaal klopte. Maar zelfs toen uit alles bleek dat het niet goed af zou lopen. Toen wanhoop zich meester maakte van de spelers kwamen er geen zichtbare aanpassingen. Omdat de bondscoach vasthield aan zijn oorspronkelijke plannen.  

Coach Breda & Succes: Focus vasthouden

Doen wat Werkt binnen de context van Coach Breda & succes is de focus op je doel vasthouden tot voorbij de finish. Lao Tzu zag meer dan tweeduizend jaar geleden al dat ‘dat er geen mislukking zou bestaan wanneer mensen op het punt van slagen even alert zouden zijn als bij hun eerste stappen’. Wanneer we oog in oog staan met een beoogd succes zien we soms veel over het hoofd. Het is daarom zaak om goed te luisteren naar dat wat anderen vertellen over wat zij zien om daar vervolgens ons voordeel mee te doen. 

Voor wie goed heeft gekeken naar de processen en het behaalde resultaat. Wie goed heeft geluisterd naar de woorden van dit team en ook nog in staat is om alles te vertalen naar zijn eigen situatie. Voor hun was er de afgelopen weken dus echt veel meer te halen dan uitsluitend plezier.