Horkerig gedrag..

coach breda horkerigheid

Coach Breda & Horkerigheid

Dr. Clare Graves ontwikkelde in de jaren zestig van de vorige eeuw een model dat zichtbaar maakt hoe mensen zich ontwikkelen om een toenemende differentiatie en complexiteit van een veranderende omgeving te kunnen hanteren. Het model van Graves werd door zijn opvolgers verder ontwikkelt tot wat nu bekend staat als Spiral Dynamics.   

Ontwikkeling van waarden en gedrag

Spiral Dynamics laat de menselijke ontwikkeling zien als een spiraal die bestaat uit fases met een eigen kleur en met een specifieke visie op de wereld. Op die specifieke visie baseren mensen hun waarden. Stel je voor dat jouw geldende visie is dat de mens egoïstisch is en uitsluitend streeft naar persoonlijke macht, dan zie je dus ook echt een wereld vol mensen die alleen uit zijn op eigen gewin en persoonlijke macht.

Je ziet dus geen andere mogelijkheid dan te pakken wat je pakken kan en jouw macht ten koste van alles handhaven omdat je bang bent om anders het juk van een ander te moeten dragen. Dat is tekenend, bang zijn voor anderen en daarom streven naar persoonlijke macht. In Spiral Dynamics is dat de rode fase

Je perceptie van de wereld om je heen ontwikkelt zich, dus een geldende visie komt op, is op zijn hoogtepunt en maakt dan plaats voor een nieuwe visie. Deze opeenvolgende visies vormen samen de verschillende fases in je leven. Iedere nieuwe fase is een uitbreiding, een aanvulling op de vorige fase wat het geheel steeds complexer maakt. 

Meer complex en meer verfijn

In gunstige omstandigheden ontwikkelt iedereen zich dus opwaarts in de spiraal van kleuren. Om hier een beeld bij te vormen. Er is fase waarin pubers alleen hun eigen belang zien en zich op een vrij gewetenloze manier losmaken van hun ouders. Daarna volgt een fase waarin orde, discipline en een gemeenschappelijke waarheid voor hen belangrijk worden. Dat is in Spiral Dynamics de ontwikkeling van rood naar blauw. 

Coach Breda & Horkerigheid

Doen wat Werkt binnen de context van coach Breda & horkerigheid is inzien dat veel mensen in hun gedrag restjes vertonen uit vorige fases. Soms zie je mensen die echt blijven hangen in een fase. Robert Mugabe is daar op het moment een mooi voorbeeld van. Diep in de tachtig en heel erg rood. Dit plaatje schoot vanmiddag door mijn hoofd toen ik met iemand sprak over zijn werkgever. Ook hier in Nederland zie je mensen die de rode fase nooit ontstegen zijn en dan is het prettig dat hier wetten zijn die ons bescherming bieden.